Duyurular

MEVZUAT // Bulaşanlar Genel Talimatı

4 Nisan 2025 Cuma


İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından,   5996 sayılı Kanun'un başta 21, 22, 23,   29,   30,   31  ve  34 üncü  maddeleri  olmak  üzere  ilgili maddelerine,   Gıda  Hijyeni  Yönetmeliğine,   Yem  Hijyeni  Yönetmeliği'ne,   Yemlerde  İstenmeyen Maddeler  Hakkında  Tebliğ'e  ve  Türk  Gıda  Kodeksi  Bulaşanlar  Yönetmeliği'nin  ‘sorumluluklar  ve izleme'  başlıklı  10 uncu  maddesine  dayanılarak  "Bulaşanlar  Genel  Talimatı" hazırlandığı belirtilmekte olup, söz konusu yazıda devamla;

  • Gıdalar için Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde ve yemler için ise Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ'de spesifik gıda ve yemler için maksimum limit belirlenen bulaşanların yer aldığı, gıda ve yem işletmelerinin ilgili mevzuat hükümlerine uygun faaliyet göstermesinin zorunlu olduğu,
  • Gıdalarda bulunabilen belirli bulaşanların maksimum limitlerinin ve bulaşanlar açısından risk kaynağının belirlenmesi önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması için gıda işletmecisinin sorumluluklarını belirlemek amacıyla 05.11.2023 tarihinde güncel Türk Gıda  Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği yayımlandığı, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 31/12/2023 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlerin dördüncü fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla 31/12/2024 tarihine kadar piyasada bulunabileceği hükmedilmiş olup geçiş sürelerinin sona erdiği,

  • Gıda ve yem güvenilirliğinin birincil üretimden başlayarak son tüketiciye kadar sağlanması gerekli olduğu, birincil üretim dahil her gıda ve yem işletmecisi kendi faaliyet alanında tehlike analizi yapmak ve risk oluşturma potansiyeli olan bulaşanlar için önleme, azaltma veya ortadan kaldırma faaliyeti yürütmek zorunda olduğu; riskin önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması için gıda ve yem işletmecilerinin faaliyet yürütmesi gereken bulaşanların Talimat'ın Ek-1'inde verildiği,

  • Karşılaştırma değeri belirlenmiş bulaşanların ise Ek-2 ile düzenlenmiş olup, gıda işletmecileri, bu Talimatın Ek-2'sinde karşılaştırma değeri belirlenen bulaşanlar için üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında tehlikenin kontrol altına alınmasını ve gıdaların kullanım amacını dikkate alınarak insan tüketimine uygunluğunun sağlanması için Gıda Hijyeni Yönetmeliği'ne uygun olarak gerekli her türlü önlem ve koşulları sağlaması, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayalı prosedürlerini oluşturması gerektiği,

  • Bulaşanların önlenmesi ve azaltılmasına ilişkin yayımlanmış kılavuz ve internet adreslerine Talimat’ın Ek-3’ünde yer verildiği,

  • Gıda işletmecilerinin Ek-4'te yer alan uygulama takvimine uygun olarak ilgili faaliyetleri yürütmeleri gerektiği ve bu kapsamda gıda işletmeleri tarafından 31.12.2025 tarihine kadar ilgili bulaşanın oluşum mekanizması ve alınacak önleme azaltma faaliyetlerinin araştırılması (Ek-3'ten yararlanılarak) gerektiği,

hususları ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

İ. Cumhur İŞBIRAKMAZ
Genel Sekreter

Bulaşanlar Genel Talimatı’na ve eklerine ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıntılı Bilgi İçin: Enes Seven