SEKTÖREL DUYURU // TMO’nun Hububat Satışına İlişkin Uygulama Esasları
10 Ekim 2024 Perşembe
Toprak Mahsulleri Ofisi Ticaret Dairesi Başkanlığınca, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine iletilen 07.10.2024 tarihli yazıda; Kuruluşları stoklarında bulunan ekmeklik buğdayların, yazı ekinde gönderilen "Mamul Madde İhracatçılarına İhracattan Sonra Hububat Satışlarına Ait Uygulama Esasları" çerçevesinde satışa açılacağı, bu kapsamda,
- Satışa açılan ekmeklik buğdayların, üretimlerinde ekmeklik buğday kullanarak mamul madde ihracatı gerçekleştiren tüm imalatçı-ihracatçılara yapılacağı,
- Yapılacak buğday satışlarının; taahhüt hesabı açık olan Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında, mamul madde ihracatı gerçekleştirilmiş, belge ithalat süresi dolmamış, hammadde ithalatı yapılmamış veya eksik ithalat yapılmış belgeler kapsamında yapılacağı,
- Buğday hak edişlerine ait sözleşmelerin 07–31 Ekim 2024 tarihleri arasında imzalanacağı, satışlarda geçerli olacak satış fiyatları ile satışa açılan stoklara ait detaylı bilgilerin Başmüdürlüklerden öğrenilebileceği,
- Buğday satışlarının, satışa açılan stok miktarıyla sınırlı olacağı, Bölge Müdürlüklerinden hak ediş yazısı gelse dahi bu kapsamda satışa açılan stoklar tükenmişse satış yapılmayacağı,
- Kuruluşlarından buğday talep eden imalatçı-ihracatçıların, 23.10.2024 tarihi mesai bitimine kadar Bölge Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği, Bölge Müdürlükleri tarafından da buğday hak ediş yazılarının 25.10.2024 günü mesai bitimine kadar Genel Müdürlüklerine (Ticaret Dairesi Başkanlığına) gönderilmesi gerektiği, bu tarihten sonra gönderilen hak edişlerin 2024 Ekim ayı için değerlendirmeye alınmayacağı bildirilmektedir.
TMO’dan bu kapsamda buğday talep eden firmaların mamul madde ihracatı sonrası hak etmiş oldukları buğday miktarlarının aşağıdaki bağlantıyla ulaşılan Uygulama Esaslarında belirtilen formata göre hammadde sarfiyat tablosu ile firma hak ediş tablosunun düzenlenerek gönderilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Serap ÜNAL
Genel Sekreter Yrd.
Ayrıntılı Bilgi İçin: Kazım Yılanlıdağ
EKLER: