SEKTÖREL DUYURU // Sofralık Zeytin İhracatı Hk.
26 Eylül 2024 Perşembe
Bildiğiniz üzere ihracatta ticari kalite denetimlerinin temel amaçları arasında, yüksek düzeyde kaliteli üretimin teşvik edilmesi ve ihraç ürünlerimizin dünya pazarlarındaki imajını koruyarak kalitesini yükseltmek, bu sayede rekabet gücünü artırmak yer almaktadır. Aynı zamanda, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını sağlamak da bu denetimlerin başlıca hedeflerindendir. Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/21) kapsamında, net 20 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinlerin fermentasyon süreçlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. 1 Eylül-29 Şubat tarihleri arasında, “TS/774 Sofralık Zeytin Standardı”na uygun olarak alınan numunelerde belirtilen analizlerin yapılmış olması ve aşağıda belirtilen özelliklere sahip olmaları durumunda ihracata izin verilebilmektedir:
- Luff metodu ile şeker analizinde şeker miktarı %1, 5'tan küçük olmalıdır.
- pH analizinde pH’ı 5’ten küçük olmalıdır.
- Oleuropein miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az %4 olmalıdır.
Bilgilerinize sunulur.
Serap ÜNAL
Genel Sekreter Yrd.
EK:
- Sofralık Zeytin İhracatında Kalite Denetimine Ait Kriterler (1 s.) .
Ayrıntılı Bilgi İçin: Begüm Eraltinköstekliler
EKLER: